5 manieren om je balkon op te fleuren deze zomer

De kans is groot dat je met koud en regenachtig weer niet echt omkijkt naar je balkon. Je kunt er dan toch geen gebruik van maken en niemand zit erop te wachten om in de regen met het balkon bezig te zijn. Maar zodra het heerlijke zomerweer aanbreekt, is het natuurlijk fijn om lekker te kunnen ontspannen op een schoon, fraai balkon. Is jouw balkon nog niet bepaald zomer proof? Geen zorgen, er zijn namelijk een heleboel dingen die je kunt doen om je balkon op te fleuren voor de zomer, van kunstplanten tot sfeervolle decoratie. Zo kun jij straks optimaal genieten van je mooie balkon.

Een mooie vloer

De basis is altijd het belangrijkste. Is jouw balkon in huidige balkon kaal en sfeerloos? Dan is de eerste stap het leggen van een mooie vloer. Voor een balkon zijn er tegenwoordig diverse mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van grastapijt? Hiermee krijgt je balkon een mooi groen kleurtje. Bovendien is grastapijt bestand tegen weer en wind en is het ook een prettige ondergrond voor een knus zithoekje. Ook losse vloeren van rubberen tegels of isolatietegels behoren tot de mogelijkheden. Of een mooie houten vloer van vlonder, waarbij goed onderhoud wel belangrijk is.

Planten of kunstplanten

Een mooi aangekleed balkon is natuurlijk niet compleet zonder planten. Dit is een zeer eenvoudige manier om je balkon op te fleuren. Bij de aanschaf van planten is het belangrijk om rekening te houden met de ligging van het balkon, en dus de hoeveelheid zonuren die de planten krijgen. Heb je niet zo’n groene vingers? Dan is een kunstplant wellicht een aantrekkelijke optie voor jou. Deze vergen geen onderhoud en zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie kunstbuxus?

Moestuin

Wil je naast een fraaie kunstbuxus toch ook echte planten op je balkon? Wat dacht je dan van je eigen moestuin? Zelfs wanneer je een vrij klein balkon hebt, kun je prima een eigen moestuintje maken. Zo kun je eenvoudig eetbare planten in potten en bakken kweken. Veelvoorkomende eetbare planten om zelf te kweken zijn bijvoorbeeld sla, wortels, bieten en rucola. Of wat dacht je van heerlijke kruiden als bieslook, koriander en munt? Ideaal wanneer je dol bent op koken met verse producten.

Gezellige zithoek

Naast een fraaie vloer, mooie planten of kunstplanten en een eigen moestuin, is er nog een manier om je balkon helemaal op te fleuren, namelijk een gezellige zithoek. Met al dat moois om je heen wil je natuurlijk ook lekker kunnen zitten op je balkon. Wanneer je een groot balkon hebt, is het leuk om een fraaie loungehoek te creëren. Maar ook op een klein balkon kun je een fijn zitje creëren.

Sfeervolle decoratie

Om het geheel helemaal af te maken heb je natuurlijk decoratie nodig. Denk hierbij allereerst aan verlichting. Je wilt natuurlijk niet in het donker op je balkon zitten. Zeker wanneer je graag ’s avonds een boek leest, kan verlichting niet ontbreken op je balkon. Het is niet alleen functioneel, maar ziet er ook nog eens heel leuk en gezellig uit. Er zijn talloze mogelijkheden op het gebied van buitenverlichting. Zo kun je kiezen voor enkele lampen voor aan de muur, of een leuke lichtslinger rondom het hele balkon. Daarnaast kun je je balkon nog verder decoreren met kleine schilderijtjes, beeldjes en kaarsen.