De vijf snelste manieren voor het creëren van een mooie tuin

Kijk je liever naar de grond als je het huis verlaat? Laat je de gordijnen het liefst halfdicht? Dat klinkt alsof jouw tuin zijn beste tijd heeft gehad. Je tuin verbeteren kan veel tijd en werk kosten. Ontdek daarom de vijf snelste manieren om een mooie tuin te creëren en bespaar jezelf werk en frustratie.

1. Maak je tuin schoon

Een veelvoorkomende reden dat de tuin er onaantrekkelijk uitziet is dat er onkruid groeit. Tenzij je fan bent van het natuurlijk laten verwilderen van je tuin (ze bestaan) zijn de paardenbloemen, brandnetels en mos plakkaten je waarschijnlijk een doorn in het oog. Een middagje aan de slag met een schoffel, spade en krabber is meestal al genoeg om het merendeel van het onkruid weg te halen. Natuurlijk kan je het klusje ook uitbesteden aan een hovenier – dat bespaart je tijd en spierpijn.


2. Laat nieuwe graszoden leggen

Ziet je gazon er uit alsof er een stel kabouters er een festival op hebben gehouden? Natuurlijk kan je proberen om het nog levende gras te voeden, onkruid te wieden en de gele of kale plekken met veel geduld weer groen te krijgen. Maar ook een gazon heeft een beperkte levensduur, en daarom is het vaak een betere oplossing om nieuwe graszoden te leggen. Dat kan je zelf doen, maar je kunt ook een hovenier inhuren. Voor de prijs van het graszoden laten leggen door een vakman hoef je het niet te laten. De meeste hoveniers rekenen een uurtarief tussen de €35 en €50. Voor zo’n bescheiden graszoden leggen prijs heb je de zekerheid dat je nieuwe gras goed aanslaat en vanaf dag één een groene weelde gaat vormen.

3. Zet 3D-elementen neer


Is elke vierkante centimeter van je tuin bedekt, maar voelt hij toch verdacht leeg aan? Dan kan het zijn dat je niet voldoende gebruik maakt van de hoogte die je tot je beschikking hebt. Tuinelementen die de hoogte (of diepte!) ingaan maken het beeld een stuk interessanter en geven de tuin ook telkens een nieuwe aanblik als je ergens anders gaat zitten of staan. Zet dus een mooie pergola met snelgroeiende klimplanten neer. Plant heesters en struiken die minstens tot borsthoogte komen. En plaats borderranden die je opvult met tuinaarde en aantrekkelijke bloemplanten. Zelfs een nuttig gebouw zoals een afdakje of tuinhuisje staat sneller dan je denkt – deze handige opstelletjes kan je als bouwpakket kopen en thuis makkelijk in elkaar schroeven!

4. Plaats een picknicktafels met tuinbanken


Heb je te weinig zitgelegenheid in je tuin? Of ben je telkens heen en weer aan het sjouwen met gammele tuinstoelen? Misschien is een permanent zitmeubel wat je nodig hebt. Een houten picknicktafel met zitbankjes is een echte aanrader. Dat is een robuust, weersbestendig tuinmeubel dat niet alleen mooi is, maar de drempel om buiten te zijn een stuk lager maakt. Gebruik de tafel om koffie aan te drinken, te kletsen, te werken of natuurlijk om aan te picknicken. Er zijn uitvoeringen met aangebouwde zitbankjes, maar je kan ook kiezen voor losse tafels en banken voor nog meer flexibiliteit.


5. Bestraat de tuin

Klinken alle bovenstaande suggesties als te veel werk? Zie je er nu al als een berg tegenop dat je het volgende seizoen weer moet wieden of spitten? Dan ga je voor de strakke optie: planten eruit en de tuin betegelen. Dat brengt natuurlijk ook werk met zich mee – behalve als je de klus door een professionele hovenier laat uitvoeren. Tuintegels, klinkers of keramieken tegels geven je niet alleen veel extra (zit)ruimte, ze kunnen ook even mooi zijn als de planten die ze vervangen. En het grootste voordeel: je hebt er bijna geen omkijken naar als ze eenmaal liggen. Welkom in jouw nieuwe, mooie en vooral onderhoudsarme tuin!